line head

Борис Николов Динов

Борис Николов Динов
Военен.
Майор от Артилерийска школа – София (към 1946 г.), преподавател в учебната част.
Отделение „А“ (вътрешно политическо разузнаване) на Държавна сигурност през 1946 г.
Изгонен е от Географския институт, понеже станал нетърпим с държанието си на фашист. Задържан след 9 септември във връзка с подозрението, че е участвал в ликвидирането на партизани в Поповска околия. Говорил е, че всички комунисти били убийци. Изказвал се е и в смисъл: като се разлисти гората, целият Балкан ще загъмжи от „горяни“. Открито порицава политиката на ОФ и Съветския съюз. За търговските ни отношения със Съветския съюз говори в смисъл, че ние сме безжалостно ограбвани от Русия.
Забележка на редактора: БКП определя управлението до 9 септември 1944 г. като фашистко или „монархофашистко” и заклеймява различни представители в държавата като „фашисти” или хора с „фашистки прояви”, както е в случая. Фашизмът е радикална, авторитарна и националистическа политическа идеология. Възниква като движение в Италия през 1919 г. Проявява се като режим в Италия (1922-1943) и в Германия (1933-1945). Характеристиките на тези режими не отговарят на характера на управлението през същия период в Царство България, въпреки факта, че на 1 март 1941 г. страната се присъединява към Тристранния пакт като съюзник на Германия и Италия.
АКРДОПБГДСРСБНА – М, ф. 13, оп. 1, а.е. 101, л. 37-110, доклад от инспектор Л. Пентиев, отделение „А“ (вътрешно политическо разузнаване) на Държавна сигурност за сведения за офицери от войската до началника на Държавна сигурност, април 1946 г. Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960“ на Комисия по досиетата, 2014 г.