line head

Мемориал на жертвите на комунизма в България


Мемориалът на жертвите на комунизма в България е построен в източната част пред Националния дворец на културата (НДК) и е най-големият подобен паметник в страната. Решението за издигането му е взето от Столичния общински съвет от 7 декември 1994 г.

Мемориалът е посветен на всички хора, които са станали жертва на терористичните действия на БКП преди 9 септември 1944 г. или по време на тоталитарния комунистически режим в България (1944-1989) без значение на техния етнос, вероизповедание, националност, или възраст.

Мемориалът включва паметна стена с дължина 58 метра, облицована с черен полиран гранит, върху която са изписани имената на 7526 от жертвите, оброчен християнски кръст, поставен пред централната част на стената и православен храм-параклис, назован „На всички български мъченици”.

Инициативата за построяване на Мемориала е на 102-ма души – репресирани и близки на загинали, интелектуалци и политици, които през октомври 1994 г. в НДК учредяват Фонд „Паметник на жертвите на комунизма”. Изграден е по проект на колектив с ръководители арх. Атанас Тодоров и арх. Димитър Кръстев. Техният проект е класиран на първо място на организирания от Фонд „Паметник на жертвите на комунизма” през 1995 г. национален конкурс, в който участват 15 проекта.

Прочети още: Мемориал на жертвите на комунизма в България