line head

Новата платформа за жертвите на комунизма с първа презентация на национален форум

Само ден след официалната премиера на новия сайт pametbg.com, състояла се на 28 януари 2016 г., онлайн платформата, посветена на жертвите на комунизма в България, беше презентирана на национален форум пред активни застъпници на правото на информация, граждани и експерти в сферата на достъпа до публична информация.

Това стана в петък, 29 януари 2016 г., на националната конференция „Достъпът до информация – инструмент за постигане на нашите цели“, организирана от фондация „Програма достъп до информация” в столицата.

Основателят на pametbg.com Христо Христов представи проекта, подкрепен от фондация „Конрад Аденауер”, чиято цел е да направи публична информацията за жертвите на комунистическия период в България и да осигури бърз и лесен достъп до нея на едно място.

„Макар да изглежда, че темата да няма пряка връзка с достъпа до обществена информация, свързана с актуални теми в управлението и общество, истината за комунистическото минало и неговото наследство е важна и нейното подценяване, доведе до тази ерозия в националната памет, която наблюдаваме днес”, заяви журналистът.

Прочети още: Новата платформа за жертвите на комунизма с първа презентация на национален форум

Д-р Андрей Ковачев: Приветствам създаването на този виртуален извор на памет за жертвите на комунизма

Сайтът pametbg.com публикува поздравителния адрес на евродепутата д-р Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), изпратен от Брюксел, Белгия, по повод официалното представяне на новия проект „ПАМЕТ 1944-1989”, посветен на жертвите на комунизма, състояло се на 28 януари 2016 г. на специална пресконференция в БТА.


Уважаеми госпожи и господа,
Скъпи приятели,

Като поднасям своите извинения, че нямам възможност да присъствам лично на представянето на сайта “ПАМЕТ 1944-1989”, бих искал да Ви поздравя за реализирането на тази крайно необходима и навременна инициатива.

За мен е изключително удоволствие да приветствам създаването на този виртуален извор на паметта, който цели да събере на едно място и да направи достъпни за широката общественост информацията за жертвите на комунизма в България. Поздравявам г-н Христо Христов за неговата смелост и неуморна работа, насочена към разкриването на прикривани  факти от историята на България в годините на комунистическата диктатура.

Бих искал да изкажа и своите специални благодарности към фондация „Конрад Аденауер”, и специално към д-р Марко Арндт, за тяхната подкрепа за процесите на преосмисляне и обективен прочит на тоталитарното минало на България.

Прочети още: Д-р Андрей Ковачев: Приветствам създаването на този виртуален извор на памет за жертвите на...

Стартира сайтът pametbg.com за жертвите на комунизма в България

„Говорете, споделяйте, разказвайте за жертвите на комунизма и помнете”. С този призив от 28 януари 2016 г. стартира нов сайт – „ПАМЕТ 1944-1989” (pametbg.com), посветен изцяло на жертвите на комунизма в България.

С много емоции, пълна зала от граждани, общественици и хора, вълнуващи се от темата за непрочетената страница на комунизма, премина специалната пресконференция в БТА, на която беше представен новият проект pametbg.com.

Негов автор е разследващият журналист и основател на сайтовете desebg.com и agentibg.com Христо Христов, поднасящи специализирана информация за периода на тоталитарното комунистическо управление на БКП.

Новият сайт, който е съвместен проект на журналиста и фондация „Конрад Аденауер” си поставя за цел да събере и съхрани на едно онлайн място знанието и информацията за жертвите на тоталитарния комунистически режим без значение на техните възгледи, убеждения, политическа принадлежност, социален статус или вероизповедание. Журналистът е подпомагат от малък екип, в който са включени студенти и граждани, работещи по извличането на информация от различни държавни архиви.

Прочети още: Стартира сайтът pametbg.com за жертвите на комунизма в България

Д-р Марко Арндт: Сайтът „ПАМЕТ 1944-1989” е навременен, ценен и полезен

Сайтът pametbg.com публикува обръщението на д-р Марко Арндт, ръководител на бюрото на фондация „Конрад Аденауер” в София, по повод официалното представяне на новия проект, посветен на жертвите на комунизма на 28 януари 2016 г. на пресконференция в БТА.


Един от приоритетите на работата на фондация „Конрад Аденауер” в България са усилията за анализ и осмисляне на комунистическото минало, но не само с теоретична, научна цел, а и с практическа насоченост: за да се припомни престъпния  характер на диктатурата,  да се противодейства на носталгични тенденции в обществото и да се изтъкнат предимствата на демокрацията. Това е особено важно за по-младите поколения, които вече нямат личен опит с диктатурата.

След 1989 г. в България беше направено много за изясняване и осмисляне на близкото минало, но главно от страна на частни лица и неправителствени организации. За съжаление досега липсва истински систематична държавна политика в тази област. Затова фондацията подкрепя инициативи в тази посока и в случая проекта на Христо Христов за изграждане на уебсайт „ПАМЕТ 1944-1989” да за жертвите на комунизма, който намираме за много навременен, ценен и полезен.

Прочети още: Д-р Марко Арндт: Сайтът „ПАМЕТ 1944-1989” е навременен, ценен и полезен

Официално представяне на сайта "ПАМЕТ 1944-1989"

В подготовка на официалното представяне на проекта „ПАМЕТ 1944-1989”

Сайтът „ПАМЕТ 1944-1989” функционира от средата на месец декември 2015 г. В момента се попълва с информации в отделните рубрики. Официалното му представяне ще се състои в края на месец януари 2016 г. (виж повече за проекта – ТУК).