line head

Сайта подкрепиха

Да създадем един виртуален обелиск

с имената и съдбите на жертвите на комунизма


„Сайтът „ПАМЕТ 1944-1989” си е поставил за цел да бъде мотор за продължаването на декомунизацията на българското общество. Пътят към една демократична държава минава, дали това се желае или не, през територията на едно мрачно и насилствено минало, което отне живота на десетки хиляди българи и разплака десетки хиляди семейства.

Убитите, измъчваните, пострадалите и техните семейства имат право да се знае каква съдба ги е сполетяла, както и ние, оцелелите от комунистическия терор имаме морално задължение да не забравяме тези съдби. Да създадем един виртуален обелиск с имената и съдбите на жертвите на комунизма е най-малкото, което можем да направим, за да продължим процеса на демократизация и декомунизация в България.   

Европейската и световната демократическа традиция доказва, че ако един народ не почете паметта на жертвите на насилието и не разгледа и осъди престъпленията на  палачите и убийците, ако в обществото не се разберат политическите и социалните причини за масовите престъпления, ако не се накажат престъпниците, то тогава новото поколение ще израсне с една гнояща рана в сърцето си и тогава морално-етическата и демократическата духовна координатна система ще изчезне.

Поради това, моля, всички хора, които имат интерес да вземат участие в този процес, да подкрепят морално и материално гражданската инициатива, подета от сайта „ПАМЕТ”.


Инж. д-р Петър Богданов Аухаген, Кьолн, Германия, декември 2015 г.

Дарител №2

Stefan Bogdanov

Да се знаят и помнят престъпленията на комунизма,

за да не се повторят


Аз съм син на Стефан Иванов Богданов (виж профила му в сайта – ТУК), изкупил греховете си към народа чрез страданията си през тежките години в комунистическите затвори, които травматизираха моето семейство. Ако беше жив баща ми сигурно щеше да е удовлетворен, че престъпленията на комунистическите палачи са излезли наяве, за да се помнят и по такъв начин да се предотврати повторението им.

Нека този сайт на паметта да бъде място за осъзнаване на престъпленията на комунистическата система и нейните палачи, които травматизираха душата на българския народ. Само когато престъпленията на комунизма са на яве може да започне пречистването и лечението на обществената душа!

С благодарност към мотора и душата на сайта Христо Христов за всеотдайната му и смела дейност по изграждането и поддържането на pametbg.com.


Д-р по биохимия Стефан Богданов, Мюлетурнен, Швейцария, януари 2016 г.

Дарител №4

R Taslakova 3

Само с ясно минало може да градим щастливо бъдеще


Ако вчерашният ден за теб е ясен и открит,
днес ще се свободен мощно чувстваш ти.
И тогава можеш и да се надяваш също
утрешният ден да е за теб  също тъй щастлив.


Йохан Волфганг фон Гьоте из „Кротки ксении”


Само ако миналото е ясно, тогава може да градим щастливо бъдеще.


Румяна Таслакова, журналист,

ръководител на българската редакция на радио „Дойче веле” (1997-2008),

Кьолн, Германия, февруари 2016 г.

Дарител №7

DSC 0544

Да се съхрани паметта за жертвите

на тоталитарния комунистически режим


Подкрепям сайта „ПАМЕТ 1944-1989” на Христо Христов с вярата, че той ще съхрани паметта на жертвите на тоталитарния комунистически режим в България. Нека наследниците на тези достойни хора да ни разкажат семейните спомени!

Всичко от историята трябва да се помни! Хората трябва да четат и да знаят истината, особено младите! Мълчанието и тихата забрава няма да няма да доведат до истинска декомунизация и осъждане на комунистическата диктатура.


Никодим Янушев, София, февруари 2016 г.

Дарител №9

DSC 0296

Не трябва да се забравя и премълчава истината за комунистическия режим


Подкрепям горещо сайта на Христо Христов „Памет 1944-1989”, защото най-после трябва да се НАУЧИ И ЗАПОМНИ цялата истина за тоталитарния комунистически режим в България! За ужасяващите му  репресии, за безмилостното  физическо унищожаване на човека. Но и за тихото „обичайно” насилие, което търпяхме  безропотно – незачитането на човешкото достойнство и свобода. За разяждащия страх и за „спасителното” мълчание.  

Хората, преживели това време, постепенно си отиват, но то не трябва да се забравя и премълчава, за да не се повтори пак! Да помним и да разказваме, да записваме спомените си, за да се освободим най-после  от сълзливата носталгия по времената на „бай Тошо”, когато всичко е било „прекрасно и евтино”.

Крайно време е комунизмът да си отиде от живота ни!

Христо, това което правиш, е жизнено необходимо за всички нас! Благодаря ти!


Радина Цачева, София, юли 2016 г.

Пълен списък на дарителите на сайта pametbg.com

Инж. д-р Петър Богданов Аухаген – декември 2015 г.
Д-р Стефан Богданов – януари 2016 г.
Филип Христов Жильов – януари 2016 г.
Румяна Таслакова – февруари 2016 г.
Михаил Маринов Маринов – февруари 2016 г.
Нели Петрова Драгостинова – февруари 2016 г.
Никодим Янушев – февруари 2016 г.
Бисер Данев – май 2016 г.
Радина Цачева – юли 2016 г.
Антон Русков Георгиев – декември 2016 г.
Борислав Скочев – януари 2018 г.
Стойчо Стоев – май 2018 г.